Какво е „Каритас“ и как да бъдем по-добри професионалисти, за ценностите на организацията и за това как да помагаме по-успешно на хората. Екипите на „Каритас Русе“ от Русе, Белене и Варна развиваха умения по тези теми по време на тридневен тиймбилдинг в Арбанаси от 27 до 29 юни.

Служители на социалните услуги от Център „Милосърдие“, ЦОП „Том Сойер“, ЦВН и ЦСРИ „Добрият самарянин“ в Русе, от ЦОП „Св. Марта“ и ЦСРИ „Св. Винкенти“ в Белене работиха и се справяха с предизвикателства и игри, заедно с колеги от Хуманитарните центрове в Русе и Варна и представител на националния офис на „Каритас България“.

В началото на събитието изпълнителният директор на „Каритас Русе“ Стефан Марков изнесе беседа върху общата за всички християни Господня молитва „Отче наш“. Специални гости се включиха с духовни послания. Отец Михал Шлахцяк – енорийски свещеник на Варна и Бургас, проповядва за Обичта на Исус към хората през притчата за Закхей и смокиновото дърво (Лука: 19, 2-9) Генералният секретар на „Каритас България“ Емануил Паташев се фокусира върху социалното учение на Църквата и етичните стандарти на „Каритас“ като международна организация.

Изобретателни игри развиваха екипните умения, активистите на „Каритас“ влизаха в различни роли, за да разберат по-добре различни нужди на потребителите на доставяните социални услуги.

Отборите създадоха рецепти за професионализъм и успешна работа на един „Каритас“ екип. Сред основните „съставки“, разбира се, бяха включени основните принципи и ценности на организацията: любов към ближния, подкрепа, отговорност, съпричастност и търпение.