Русенската католическа организация „Каритас“ участва със собствен щанд във Фестивала на река Дунав в Белене в първия юлски ден. Крилете на „Каритас“ се извисиха до щандове на местни инициативни групи, локални производители на традиционни продукти и фолклорни участници. Срещнахме стари познати, открихме нови приятели. С активни доброволци разказахме за социалните услуги на “Каритас” в Северна България, както и за проектите, по които работим.

Видяхме се и с украински бежанци, на които оказахме подкрепа преди няколко месеца. Стискахме палци на нашите приятели от ЦОП „Света Марта“ в Белене, които показваха кулинарно майсторство в състезанието “Дунавска трапеза” – шефът на журито Ути Бъчваров много ги хареса! Разменихме идеи с организаторите на някои от празничните събития във фестивала – членовете на Местна инициативна група МИГ Белене – Никопол.

И приятелите ни от Белене ни се радваха – кметът Милен Дулев неуморно беше поне на няколко места едновременно! Ръкопляскахме и на наградените малки художници от ЦСРИ „Св. Винкенти“ от Белене, които взеха награди от конкурса за детски рисунки.

Пуснахме и нашите пожелания в дунавската лодка на желанията: за мир и повече толерантност. Участието ни в Беленския фестивал е част от инициативите на „Каритас Русе“ по Регионалния проект по миграция REMAP.