Четири жени от Украйна, намерили убежище от войната в Русе, току-що завършиха практически професионални курсове по разкрасяване. „Каритас Русе“ им помага да се включат в обученията, като част от различни дейности за интеграция на бежанци.

Нина, Тамара, Катя и Олена учиха как се прави маникюр, педикюр и ноктопластика в салона на Марина Великова. Практиката е част от професионалните курсове, предоставяни от Центъра за професионално обучение „Рулан“. При успешно положени изпити, жените ще получат удостоверения за професионална квалификация, издавани от Националната агенция за професионално образование и обучение НАПОО. Това им дава конкурентен достъп до пазара на труда в България, както и професионален ценз според националните стандарти и класификация на професиите.

Нина, Тамара, Катя и Олена ползват услугите за подкрепа за професионална реализация, предоставяни от Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе. Още трима бежанци от Украйна започват курсове по разкрасяване в момента – фризьорство и маникюр. Търсят се и подходящи обучителни модули за професионалисти по счетоводство, хлебарство, масаж.

Ние от Русенската католическа организация „Каритас“, като част от мрежата на „Каритас“ в България, продължаваме да помагаме на бежанците и хората, търсещи закрила в България с комплексна подкрепа, насърчаваща тяхното социално включване и ефективна интеграция. Инициативата „Достъп до пазара на труда за бежанци от Украйна и от други страни на произход“ се реализира през 2023 в партньорство с ВКБООН.