Стартира вторият етап на благотворителната кампания на BOSCH „Не изхвърляй, помогни!“, която има за цел да намали изхвърлянето на хранителни продукти и да помогне на нуждаещи се хора.

Всяка година около една трета от храната, произведена в света, се изхвърля. Това са над 1,3 млрд. тона годишно, на обща стойност около 1 трилион долара. Храна, която би могла да изхрани близо 870 милиона гладуващи.

Кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ се стреми да допринесе за промяната на тази негативна статистика. След старта през октомври 2020 г., BOSCH разширява благотворителната кампания за намаляване на хранителни отпадъци, като увеличава местата в България, където с дарените продукти ще бъде приготвен топъл обяд за нуждаещи се.

Едно от тези места е гр. Русе (Северна централна България), където ще бъде приготвен топъл обяд за бездомните хора, настанени в Центъра за временно настаняване на бездомни хора към „Каритас Русе“.

Освен „Каритас“, другите партньори, които ще приготвят топъл обяд за нуждаещи се хора, са: фондация „Светът на Мария“ (Югозападна България, София), Проект „Северозапад“(Северозападна България, Мездра), Център за настаняване от семеен тип към Социална асоциация „Св. Андрей“ (Североизточна България, Варна), Домашен социален патронаж Бургас (Югоизточна България, Бургас) и Домашен социален патронаж Пловдив (Южна централна България, Пловдив).

В унисон с идеята за нулев отпадък, от BOSCH допълват кампанията „Не изхвърляй, помогни!“ със съпътстваща екологична инициатива, в рамките на която от винилните рекламни платна, използвани в първия етап на кампанията, Националната художествена галерия ще изработи чанти.

Събирането на хранителни продукти, в рамките на „Не изхвърляй, помогни!“, ще се проведе в периода 15 – 19 февруари в специално организирани за целта пунктове в 229 офиса на „Еконт“ в цялата страна. На 24 февруари с дарените продукти ще бъде приготвен топъл обяд за хора в нужда от 6 области в цялата страна.

Продуктите, които ще се приемат, трябва да са дълготрайни и в срок на годност, да са с ненарушена опаковка и да не е необходимо съхранението им в хладилник. Всеки, желаещ да се включи, може да достави продукти в най-удобния за него пункт. Местата за събиране могат да бъдат видени тук.