Как силата на водата е преобразила всекидневието на хората и техния свят, как са изглеждали къщите на българите в миналото и кои са традиционните български занаяти?

Група от трийсетина деца и техните близки – майки и баби – украински бежанци от войната, които живеят в Русе, се включиха в образователно пътешествие до музея на открито Етъра и Габрово. „Каритас“ Русе организира пътуването като част от образователните занимания за деца на бежанците, които ползват социалните ни услуги.

„За пръв път виждам такива механизми, хората сигурно са били много мъдри тука. Разбрах как водата върти огромни колелета, след това хората правят брашно от житото, а после сигурно и хляб“, обяснява шестгодишният Женя, който идва заедно с мама, баба и братчето Толя.

„Много интересен звук издават тези нишки, а колко бързо се свързват помежду си и стават по-дебели!“ Описанието прави Серьожа, който дълго наблюдава машинариите за усукване на гайтан. Самата дума „гайтан“ му звучи странно, но бъдещият математик веднага разбира как в миналото местните хора са търгували с него и ставали все по-заможни.

„Върнах се в миналото на моите предци, заприлича ми на моя край,  тук е толкова зелено, спокойно и красиво“, казва Олена Куца. През това време племенниците й Макс и Даня търсят риби, а намират отраженията си в малката рекичка, която лъкатуши из етнографския комплекс. Маша, Юля и още две от момичетата наблюдават как се раждат фигурите на бъдещ килим, докато сръчна тъкачка ги подрежда на стан. Ярик и Альона откриват по карта къде се намират различните водни съоръжения, а приятелите им слушат с интерес разказа на музейната екскурзоводка. Снимат непрекъснато, докато любезни майстори показват как се правят звънци и хлопки или обясняват тънкостите на габровския шоколад – иначе казано пестил от сливи.

Групата се запозна и с директорката на „Етъра“ проф. Светла Димитрова, която ги приветства с добре дошли и ги покани да заповядат отново.

Образователните инициативи са част от подкрепата, оказвана от мрежата на „Каритас“ в България със съдействието на Католически служби за помощ.