„С тъга напускаме Белене. Изключително сме благодарни за гостоприемството и топлотата, с която всички ни посрещнаха. Този престой в Белене ще остане едно от най-запомнящите се и обогатяващи преживявания в живота ни. Особено ни  докосна щедростта на българите. Всеки човек, когото срещнахме, ни подари нещо – време, храна, а понякога просто няколко думи или усмивка. Когато нямахме думи, пеехме, защото това беше лесен начин да споделяме.

С пътуването идва и отвореността на съзнанието, усещането за свобода и осъзнаването на един невероятно необятен свят. Благодарим на „Каритас Русе“ за всичко, което направиха за нас през тази година и че помогнаха за осъществяването на този проект и преживяване.“ Това са част от впечатленията на Лена, Камила, Лина, Матилда и Фани – френски скаути, които бяха доброволци през изминалите седмици в село Малчика и град Белене.

Момичетата учат в различни градове във Франция, но се познават от почти цяла вечност и участието им в Асоциацията на френските скаути ги обединява в сегашния екип. Избират България и „Каритас“ за своя най-нов  проект като френски скаути, защото се вълнуват от социалните теми и работата с деца на „Каритас“.

Екипите на „Каритас Русе“ за първи път посрещнаха френски скаути като доброволческа група. Въпреки известните притеснения относно езиковата бариера, ентусиазмът на домакините  беше също толкова голям, колкото и на гостуващите момичета.

Френската група се вкючи още в началото на престоя си в Националната младежка среща Малчика – Лисабон, паралелна на Световните младежки дни с Папата. Там момичетата  участваха във всички организирани работилници, игри и дейности; срещнаха много нови приятели в лицето на младежите от трите католически енории в страната, както и на местните доброволци.

Гости и домакини заедно  посетиха домовете на възрастни и болни хора от село Малчика, за да ги зарадват с пакети с хранителни продукти, но най-вече и с внимание и добра дума. Те изпълниха авторски и популярни песни в акомпанимент с укулеле и спечелиха сърцата на всички. Като част от празничната литургия в неделя, френските скаути подготвиха молитва на верните на френски език. След приключенията в Малчика те отпътуваха за Белене, където екипите на ЦОП „Света Марта“, ЦСРИ „Свети Винкенти“ и местните доброволци ги очакваха с нетърпение.

Петте френски доброволки  се включиха в  ателие „Лято“ на ЦОП „Света Марта“ в Белене: с игри и занимания, често организирани от самите тях. Посетиха открит урок от Детска еко ваканция 2023 в  Природен парк „Персина“ на тема „Рибите в река Дунав“, разгледаха местния кастел „Димум“, включиха се и в провеждащите се в момента археологическите разкопки там.

Лена, Камила, Лина, Матилда и Фани поработиха заедно с децата от ЦОП „Света Марта“, за да преобразят  външния облик на Центъра в Белене. Успяха да разгледат и живописния остров Персина. В Център „Свети Винкенти“ момичета се участваха в редица образователни дейности с потребителите, съобразени с техните потребности и възрастова група. Екипът се срещна и с кмета на Община Белене Милен Дулев, който им разказа интересни факти за историята на района.

Младият доброволец Стелиян Панов стана любимец на групата и безценен приятел, защото помагаше с превода по време на всички занимания. И местните доброволци на „Каритас Русе“ се включиха активно в посрещането на момичетата скаути. Магдалена Вълкова, доброволец на „Каритас“ и преподавател в СУ „Димчо Дебелянов“ ги запозна с местни ученици по време на разходка из училището, стана дума за активни дейности и проекти, поработиха заедно, за да обновят облика на училището. Френските момичета посетиха и базата на доброволците на „Каритас Русе“ в Центъра за домашни грижи в Белене, за да научат повече за работата с местните общности. Магдалена Вълкова организира и специална вечеря за тях и младежи от Белене, изплънена с много усмивки и традиционни танци. Престоят на момичетата завърши с обещание за следващи срещи в бъдеще и много благодарности.