Карнавална група „Децата на „Каритас“ от Украйна“ дефилира с останалите участници в Русенския карнавал по Еньовден. Тази година най-пъстрият летен празник на Русе се случи точно в най-дългия ден на годината – времето на лятното слънцестоене, 24 юни. Събитието се организира от Община Русе като част от летните атракции за првличане на повече туристи и гости на града.

Децата от Украйна, които идват на артистични занимания, организирани от „Каритас Русе“, се готвиха няколко дни за маскарадното приключение. Те рисуваха и украсяваха собствени маски с арт педагога Бистра Лозанова. Момичетата и момчетата научиха повече за градската маскарадна традиция в най-големия български град по Дунав, където живеят повече от година. Гледаха филмчета за предишни издания на Русенския карнавал, избираха и разпознаваха любими герои.

В празничния ден групата „Децата на „Каритас“ от Украйна“ нарасна с техни родители и близки, баби и дядовци, които заедно дефилираха в един от четирите лъча на русенските карнавалери. Към групата се присъединиха и нови приятели на украинските хора – по-възрастни и по-млади русенци, за които карнавалното забавление донесе и нови познанства.

Централната сцена на площад „Свобода“ бе отредена за дълга карнавална програма с различни поп звезди и аниматори. По данни на организаторите само маскираните участници са били над 600, а сред зрителите можеше да се чуе освен български, и румънски, английски и френски език.

Участието на бежанците от Украйна в Русенския карнавал е част от инициативите за социална интеграция и общуване с местните общности, които „Каритас Русе“ осъществява, като част от мрежата на „Каритас“ в България, с подкрепата на Католически служби за помощ.