506 лева събраха от дарения активистите на „Каритас“ Русе по време на изложението „Уикенд туризъм“, което се проведе миналата седмица. Картини, картички и сувенири, ароматни свещи и сапуни – всички изработени от деца и възрастни, потребители на социалните услуги на „Каритас“, зарадваха дарителите. Над 200 посетители дойдоха при шатрата с крилете на централния площад, за да научат повече за дейността на Русенската католическа организация на територията на Северна България.

Заместник-кметът на Община Русе по туризъм и инвестиции Златомира Стефанова бе сред първите посетители и дарители, редом с бизнесмена Дани Джумалийски и фотографа-инфлуенсър Иво Ботев.

В трите дни на националния туристически форум екипите на „Каритас“ неуморно обясняваха за каузите и мисиите на организацията, за възможностите да станеш доброволец и дори за доброволчески туризъм. Георги Михов и Ирена Генова от Приюта за бездомни „Добрият самарянин“, Соня Чурова от Комплекса  „Милосърдие“, Петя Стоянова от Центъра за обществена подкрепа „Том Сойер“ бяха сред активистите, заедно с Кремена Цанева, Цвета Ненова и Росен Бъчваров. Доброволките от Украйна Марина Шибко, Елена и София Куцая добавиха цветни щрихи с ръчно изработени бижута, рисунки и картини. Деца оцветяваха рисунки на русенски пейзажи, дарени от свободния художник Огнян Балканджиев специално за събитието. Други се забавляваха, докато рисуват лицата им маскарадно. „Каритас“ Русе получи и грамота за участие във форума.

Участието на „Каритас“ Русе в изложението „Уикенд туризъм“ е провокирано и от целите на организацията да популяризира ценностите на толерантност и съчувствие към мигрантите. Международната инициатива REMAP, която продължава втора година, фокусира вниманието на общностите към мигрантите. В мигранти за по-кратко или по-дълго на практика се превръщат и всички хора, когато са туристи по света.

Ще се радваме, ако ни станете приятели във Фейсбук и Инстаграм.