Как „Каритас“ Русе помага на местните общности, за кого са предназначени социалните услуги, които предлага, кой и как може да стане доброволец – това ще научат посетителите на най-голямото туристическо изложение „Уикенд туризъм“, което се провежда в Русе от 11 до 13 май. Градът е домакин и на Фестивала на туристическите забавления и анимации. В традиционното пролетно събитие, организирано от Община Русе, се включват хиляди участници и гости от цяла България и чужбина. Като добра европейска практика се привличат и неправителствени организации с техните дарителски каузи и социални инициативи.

В шатрата на „Каритас“ освен информация, ще има и забавления и възможности за дарителски жестове. В четвъртък, 11 май, Георги Михов от Приюта за бездомни „Добрият самарянин“ ще разказва за дарителската акция, която тече в момента. В следобедните часове деца ще могат да рисуват по лицата си красиви маски, насочвани от арт терапевта Соня Чурова от Комплекса  „Милосърдие“. Петък, 12 май, е Денят на Центъра за обществена подкрепа „Том Сойер“. Активистите са подготвили игри за деца и тематични рисунки за оцветяване. В събота, 13 май, ще се включат и доброволци от общността на бежанците от войната в Украйна, които живеят в Русе. Три дами: Марина Шибко, Елена Куцая и София Куцая ще предлагат ръчно изработени бижута, рисунки и картини.

По традиция хората с добри сърца могат да подкрепят инициативите на „Каритас“ с дарителски жест. Всички събрани средства ще подкрепят каузите на организацията в помощ на бедните, слабите и най-нуждаещите се. Посетителите ще могат да си изберат ароматни сапуни и свещи, изработени от ателие „Сръчковци“, където творят деца със специални нужди.

Участието на „Каритас“ Русе в изложението „Уикенд туризъм“ е провокирано и от целите на организацията да популяризира ценностите на толерантност и съчувствие към мигрантите. Международната инициатива REMAP, която продължава втора година, фокусира вниманието на общностите към мигрантите. В мигранти за по-кратко или по-дълго на практика се превръщат и всички хора, когато са туристи по света.

Търсете шатрата на „Каритас“ на „Уикенд туризъм“ в Русе на площада пред Съдебната палата, близо до Часовника. Ще ни познаете по крилете.

Ще се радваме, ако ни станете приятели във Фейсбук и Инстаграм.