Доколко си приличат нарисуваната торта и тази от сладкарницата? Това беше първата задача за решаване в новата група хлапета – деца на бежанци от войната в Украйна, които се установиха да живеят в Русе. Русокоската Диана имаше рожден ден, затова получи много нарисувани торти, както и една истинска – за сравнение, но и за да бъде изядена от всички, разбира се.

„Каритас“ Русе стартира нова серия занимания за деца на бежанци от войната в Украйна, като част от усилията да предоставя помощ и подкрепа на общността, установена в региона на Северна България. Общо 25 деца на възраст от 5 до 15 години са разпределени в две групи, съобразени с необходимостта родителите им да получат свободно време в определени часове от деня. През това време децата развиват въображението си, спортуват и играят в защитена среда. Арт педагогът Бистра Лозанова води приложни изкуства и рисуване, дългогодишният спортен педагог Борис Цветанов занимава малчуганите с игри и спорт. Заниманията се провеждат на територията на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Средношколско общежитие в Русе, където има отлично оборудвани пространства за творчество и спорт. Очаква се скоро да стартира още една група за образователни дейности и практикуване на български език за деца.

Русенската католическа организация „Каритас“ помага на уязвими хора в цяла Северна България – територията на Никополска католическа епархия. Ние сме част от мрежата на „Каритас България“, която осъществява програми за помощ и на хора от Украйна, намерили убежище от войната у нас. Оказаната подкрепа се осъществява с финансовото съдействие на „Католически служби за помощ“.