43 бежанци от войната в Украйна успешно завършиха курсове по български език с професионална насоченост, организирани от „Каритас“ в Русе. Сред участниците има само двама мъже, останалите са жени. След като издържаха успешно финалните тестове, те получиха своите сертификати на церемония в Хуманитарния център на Русенската католическа организация снощи, 18 декември 2023.

Разпределени в три групи според нивото на владеене, в продължение на месеци те усвояваха езика на страната, в която са намерили подслон и се опитват да устроят живота си. Курсовете по български език са част от инициативите за улесняване на достъпа до пазара на труда за бежанците, затова и част от усвояваната лексика е с акцент върху професионалната ориентация на участниците.

„Благодарим на „Каритас“ и за грижата, и за подкрепата, и за това, че ни дават шанс да се чувстваме нормално и сред свои. Когато говориш езика и разбираш, хората те приемат по-добре, нещата стават по-ясни“, споделя Олена. Майката Зоя и дъщерята Катерина са шивачки – и двете завършиха успешно сегашните курсове. Катерина иска да стане журналистка, учи онлайн графичен дизайн. Зина от Киев често идва на курсове с двамата си сина – Толик и Женя, и вече работи като счетоводител в Русе.

Три преподавателки с изключителен университетски опит водеха заниманията на курсистите.

„С вас бях удовлетворена да работя с голямо удоволствие, подготвяхме допълнителни материали, започнахте с повече или по-малко знания, но сега вече наистина имате базовото ниво на владеене на български език. Благодаря ви, че бяхте отговорни и мотивирани“, каза доц. д-р Даниела Камаринчева. Нейната група учи онлайн, така успяха да се включат и бежанци от войната в Украйна, които днес живеят в Рибарица, Плевен, Белене и други селища в Северна България. Преподавателката на втората група – Петя Ханджиева пожела на всички светли идващи празници и повече усмивки и радост през новата година.

„Вие сте ми като дъщери, а децата ви са като мои внучета. Възхищавам се на всички усилия и невероятна готовност, с които учите нашия език. Вече пишете и говорите чудесен български, имате нужда само от повече вяра в собствените ви възможности. И се радвам, че с „Каритас“ помагаме, за да я имате тази вяра“, емоционално сподели Веселина Гачевска, доайен на преподавателите по български език за чужденци от Русенския университет.

Близо сто души от Северна България успешно завършиха курсовете по български език, организирани от Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе през 2023-а година. Колегите им от Варна организират подобни курсове с десетки бежанци, настанени във Варна и Добрич.

Инициативата „Достъп до пазара на труда за бежанци от Украйна и от други страни на произход“ се осъществява от мрежата на „Каритас“ организациите в България с подкрепата на ВКБООН.