Вдъхновяващи примери на жени в Историята се преплетоха със съвременни истории на жени, преживели най-страшния стрес – този на войната. Образи и имена от миналото, променили живота ни, оживяха заедно с разкази на съвременни героини, изправени пред предизвикателството да започнат живота си отначало – в Русе и в България.

Хуманитарният център на „Каритас“ в Русе организира среща-дискусия с участието на жени-бежанки от войната в Украйна, в която се включиха етнографките от Къщата на Калиопа Искра Тодорова и Биляна Жабова и исторички на женското движение в България. Те се разходиха виртуално из колекциите и визуалните разкази за Музея на градското всекидневие в Русе. Научиха повече за героините от инициативата „Жените в историята“ на сдружение „Европейски пространства“ и Русенския музей, която споделя знание за културното наследство.

Момичетата и жените съпреживяваха историите, споделени онлайн в колекцията „Шест жени от Украйна“ на някои от първите украинки, пристигнали в Русе и намерили подслон в България след началото на бежанската вълна от март миналата година.

„Аз съм жена. Аз съм война. Аз имам криле, но те са ранени. Обгръщам с крилете си най-скъпоценното – моето дете…“ Така започва емоционалният разказ на български език, който сподели една от участничките в срещата. Не казваме истинската й самоличност, защото идва от окупираните от Русия територии и се безпокои за близките си, останали там.

„Срещи като сегашната са и тъжни, но и много интересни, защото научаваме повече за мястото, където съдбата ни доведе. Децата ни растат тук, трябва някак да се справяме с живота. Женската сила ни крепи, но винаги е по-добре, когато споделяме трудностите си“, обясни Юля от Западна Украйна, чиято дъщеричка вече говори прекрасен български език.

Срещата е част от инициативите на „Каритас“ в Русе за социална интеграция на бежанците от Украйна и общуване с местните общности. Оказваната подкрепа се осъществява от мрежата на „Каритас“ в България в партньорство с Католически служби за помощ Catholic Relief Services.