Русенската католическа организация „Каритас“ стартира благотворителна дарителска кампания „Училищен звънец с Каритас“. Приемат се парични дарения по банковата сметка на организацията, както и предметни дарения, подходящи за ученици: раници, нови или добре запазени учебни пособия и принадлежности, от които има нужда всяко дете на училище.

Събраните средства и дарения ще помогнат на около 150 деца в училищна възраст, за които Каритас Русе се грижи. Една трета от тях са деца на украински граждани, намерили убежище от войната в района на Русе. Останалите са потребители на социалните услуги, управлявани от Каритас в района на градовете Русе и Белене.

Анкетно проучване на Каритас Русе сред представители на украинската общност показа, че две трети от децата в училищна възраст влизат в русенските класни стаи на 15 септември. Останалите продължават обучението си онлайн в украинската образователна система. Всички те имат нужда от разнообразна подкрепа: от раници и униформи, през средства, за да покрият училищните изисквания, до учебни пособия и принадлежности.

Близо сто деца в училищна възраст са потребители на социалните услуги на РКО Каритас в Русе и Белене. Десет от тях за пръв път прекрачват училищния праг тази есен. Те също се нуждаят от подкрепа, за да започнат по-уверено учебната година.

„Училищен звънец с Каритас Русе“ разчита на всеки жест на благотворителност на хората с добри сърца – защото всички сме били ученици. Напред, науката е слънце! Можете да направите вашите дарения на следната банкова сметка:

Първа Инвестиционна Банка
BIC: FINVBGSF
IBAN:  BG45FINV91501017334928

Предметни дарения се приемат в Хуманитарния център на РКО Каритас на ул. „Богдан войвода“ 3 в Русе.