Представителят на УНИЦЕФ в България г-жа Кристина де Бройн и програмният директор „Услуги в общността“ на УНИЦЕФ в България г-жа Десислава Енчева посетиха Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе. Те се срещнаха с изпълнителния директор на Русенската католическа организация „Каритас“ г-н Стефан Марков, с екипа на Хуманитарния център и с представители на бежанци от Украйна, които вече повече от година след началото на войната живеят в Русе.

Гостите се интересуваха от подкрепата, която „Каритас“ оказва на бежанците от войната вече втора година. „Работим на територията на цяла Северна България, с екипите на Хуманитарните центрове в Русе и Варна“, обясни г-н Марков. С подкрепа от различни донори като Католически служби за помощ и Върховния комисариат за бежанците към ООН, но и по-малки частни дарители, Русенската католическа организация успява да предостави подкрепа за най-уязвимите: достъп до пазара на труда, социална медиация, подкрепа за медицински нужди. Детският фонд на ООН – УНИЦЕФ, осигурява в момента еднократна парична помощ за най-нуждаещите се домакинства с деца по строги правила и критерии. „Каритас Русе“ оказва подкрепата за бежанци като част от усилията на всички „Каритас“ организации в България.

„Най-голямото предизвикателство е да се справиш със самотата, да намериш спокойствие и да приемеш, че тук и сега това е твоят дом“, сподели Юля, която очаква третото си дете в момента. „Добре, че бяха хората от „Каритас“, които ни насърчиха, Маша завършва седми клас и сега ще кандидатства в Националното училище по рисуване – нещо, което смятахме за непостижимо“, похвали се Евгения, бабата на талантливата тийнейджърка. „Добре е да има повече летни занимания, за да могат децата ни да се учат на български език“, каза Таня.

„Вие сте много храбри хора, възхищаваме се на вашата смелост и оптимизъм“, сподели г-жа Де Бройн и разказа за повода за посещението в Русе – подписаният с Община Русе меморандум за сътрудничество. Стратегическото партньорство насърчава усилията на донорите, местните власти и неправителствените организации за подкрепа на най-уязвимите деца, включително децата бежанци и мигранти.