Близо 50 деца на украински бежанци вече са се включили в заниманията от поредицата „Образователен калейдоскоп“, организирани от „Каритас“ в Русе. Те се провеждат всеки уикенд в Хуманитарния център на ул. „Богдан войвода“. Децата са разделени в две възрастови групи, повечето от тях ги посещават редовно вече близо година, откакто програмата съществува.

Днес „Образователен калейдоскоп“ води Лилия Малоок от Измаил – самата тя бежанка от войната в Украйна, която се опитва да гради живота си наново в Русе. Лилия не прекъсва връзката си с родината – и в момента води артистични курсове онлайн за деца в Украйна.

„Стараем се да развиваме творческите способности, фантазията и креативното мислене на децата. Насърчаваме ги да виждат и ценят красотата в света, който ни заобикаля – в природата, в историята, в културата. За най-малките предлагаме и физически игри, които предизвикват детската енергия и развиват фината моторика“, обяснява Лилия.

По време на занятията децата учат занимателна математика, познавателните игри вървят на български, украински и руски език, които малчуганите и подрастващите владеят все по-добре.

„Благодарим за качествените занимания. Много са красиви нещата, които създават, продължават да украсяват и у дома“… Това са най-честите коментари, които родителите оставят в групата за общуване на „Образователен калейдоскоп“.

В програмата присъстват теми като формулата на здравето и здравословния начин на живот, промените в природата през различните сезони. Участниците пътешестват в света на вълшебните приказки или в миналото на България, а често и на Русе като място, което опознават като свое. Научават интересни факти за исторически дати и събития или традиционни български празници.

„Децата прекарват свободното си време полезно и интересно, но най-ценното е, че тук те идват да общуват, намират приятели и подкрепа. От друга страна даваме  възможност на техните майки и баби да си отдъхнат малко, да потърсят занимания за себе си, или дори да ходят по-спокойно на работа“, обяснява Евгения Бужилова от Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе.

Тази и следващата седмица в „Образователен калейдоскоп“ създават творби, които ще изпращат на два международни конкурса за рисунки. И в двете състезания неслучайно фокус е мирът на Земята.

Заниманията са част от подкрепата, която „Каритас“ организациите в България оказват в партньорство с Католически служби за помощ Catholic Relief Services.