Екип на Русенската католическа организация „Каритас“ осъществи хуманитарна мисия на територията на ВПК „Рибарица“ на 24 ноември, четвъртък, 2022 г. за да достави дарение за бежанци от Украйна, настанени в базата.

Два автомобила докараха в Рибарица от Русе близо 2 тона продукти: храни, облекла, нехранителни и перилни препарати, обувки и аксесоари. Част от тях са резултат от двуседмична дарителска акция „Топла зима“, реализирана от Каритас Русе в медии и социални мрежи. Десетки русенци показаха своята солидарност и подкрепа за хората, избягали от войната. Основните средства са осигурени от инициативата „Подкрепа за бежанци от Украйна“, изпълнявана от всички Каритас организации в България с финансовото съдействие на „Католически служби за помощ“.

В началото на акцията пред събралите се бежанци от войната своята подкрепа заявиха областният управител на Област Ловеч инж. Светослав Славчев и заместник-кметът на Община Тетевен г-н Борис Врабевски.

„В Ловеч има частни компании, които са готови да предложат работа на хората и да помогнат. Надяваме се, че тази война рано или късно ще свърши и всички ще се приберете у дома, но дотогава може да разчитате на подслона, който осигурява България“, заяви областният управител на Ловеч инж. Славчев.

„Община Тетевен се опитва да ви подкрепя още от началото на настаняването ви тук. Макар и със скромни възможности, надяваме се, че сме ви полезни в тези трудни времена. Дано мирът да донесе по-скоро спокойствие на всички“, обърна се към присъстващите заместник-кметът на Тетевен Борис Врабевски.

„Хуманитарната мисия на Каритас Русе беше реализирана, след като с нас се свързаха майки на деца, настанени в базата в Рибарица“, обясниха активистите на благотворителната организация. Жените положиха изключителни усилия да определят най-нуждаещите се и спешни случаи, изискващи подкрепа. „Благодарим ви, носите ни много ценни неща, нека има за тези, които най-много имат нужда. Радваме се, че в Каритас Русе и в България изобщо има толкова добри хора“, казаха украинските бежанци.

30 момчета и момичета получиха различни комплекти с чисто нови облекла и обувки: якета, топли пуловери, ръкавици, шапки и шалове. Пакетите бяха подготвени от социалните активисти на Каритас Русе по предварителни списъци с точните размери, които децата носят. Цялата информация беше съгласувана с всеотдайните майки на малките бежанци. За 70 домакинства бяха осигурени хуманитарни пакети с хранителни и нехранителни стоки. 16 големи кашона едва събраха даренията от дрехи, обувки и аксесоари, които бяха предоставени на всички обитатели на базата.

137 възрастни и деца – повечето от град Николаев, от Одеския край и неколцина от столицата Киев са подслонени в момента в комплекса, съобщи управителката Лилия Недялкова. Сред тях са 68 деца и подрастващи на възраст от 1 до 18 години, има 19 пенсионери и 9 със специфични нужди – деца и възрастни.

Младежите от Спортното училище на Николаев са футболен отбор, за който се грижат двама треньори. Сред момчетата има такива, които са сами, родителите им са ги изпратили в България, за да ги спасят от ужасите на войната.

Хуманитарната мисия е плод на усилията на Каритас Русе да помага на нуждаещи се хора на територията на Никополска католическа епархия – Северна България. Осъществява се в резултат от публична дарителска акция на Каритас Русе „Топла зима“, както и в контекста на инициативата „Подкрепа за бежанци от Украйна“, изпълнявана от всички Каритас организации в България с подкрепата на „Католически служби за помощ“.