Близо хиляда души – деца и възрастни, са получатели на социалните услуги на Русенската католическа организация „Каритас“ през последната една година на територията на Северна България. Още близо шест хиляди бежанци от войната в Украйна усетиха реалните измерения на подкрепа, подадена ръка, шанс за ново начало. При стотици възрастни хора всеки ден освен храна за тялото, идва и храна за душата с топла дума и подкрепа.

Това са само част от човешките измерения в работата на „Каритас“ Русе, описани в Годишния доклад за 2022 година, който днес излезе от печат – в навечерието на общото събрание на организацията. Книжката от 52 страници се разпространява безплатно, електронното издание може да бъде открито и тук на нашия сайт.

„Каритас“ Русе е една от най-старите неправителствени организации в България – основана през 1992 г., миналата година навърши 30 години. Десетки специалисти, социални работници и доброволци споделят ценностите на състрадание, милосърдие и благотворителност. Облекчават човешкото страдание. Подпомагат човешкото развитие и достойнство.

Днес организацията е солиден доставчик на социални услуги, обърнат към най-уязвимите нуждаещи се хора. Работи в цяла Северна България – територията на Никополска католическа епархия, с центрове в Русе, Варна, Свищов, Плевен, Белене, Малчика и Бърдарски геран.

Децата в риск и деца и лица с увреждания са във фокуса на грижите, предоставяни в комплексите за социални услуги в Русе и Белене. С капацитет от няколко десетки места, те често привличат двойно повече потребители. Повече от две хиляди души пък са намерили покрив над главата, помощ и опора в Приюта за бездомни в Русе за десет години, откакто отвори врати първата подобна институция в България. В Русе, Белене и село Бърдарски геран работят благотворителните инициативи за домашни грижи за възрастни хора и кухня на колела.

Вярна на принципите за солидарност, състрадание и подкрепа, „Каритас“ Русе се включи в процеса на подпомагане на бежанците от войната в Украйна от самото начало на вълната нуждаещи се, заляла България, Румъния и съседните страни. Хуманитарни центрове отвориха врати в Русе и Варна. И днес социалните работници на „Каритас“ оказват помощ за търсене на работа и контакти с институции, насърчават интеграцията, продължават да работят за преодоляването на предразсъдъци и стереотипи. Заедно с центровете на „Каритас“ в Пловдив, София и Бургас, за една година от началото на ужасяващия военен конфликт са подпомогнати над 20 хиляди души.

Нашата мисия:

„Каритас“ Русе протяга ръка за помощ към бедните, уязвимите и социално изолираните, без оглед на тяхната раса, политически убеждения, пол и религия. Чрез нашите социални услуги, проекти, застъпнически кампании и действия при бедствия ние работим за изграждането на свят без бедност и несправедливост.

Ще се радваме, ако ни станете приятели във Фейсбук и Инстаграм.