Повече от 70 души се включиха в символичния маратон на Каритас Русе днес, 30 септември, провеждан за трета поредна година в Парка на младежта в Русе. Това бе финалната инициатива, част от тригодишния международен проект MIND „Миграция, взаимодействие, развитие“.

Проектът насочва вниманието на обществото към причините за миграцията, дълбокия смисъл на мястото, което наричаме дом, и правото на всеки човек да се чувства вкъщи, независимо къде се намира.

Граждани и медии, потребители на социални услуги, ученици и младежи се включиха в маратона – по-скоро с размисъл за съпричастността към хората, които търсят своя дом по света, отколкото за самия спорт и бягане.  

Организаторите получиха поздравителен адрес от заместник-областния управител Свилен Иванов, с думи за благодарност и ангажираност се включиха заместник-кметът Енчо Енчев и Биляна Кирова – председател на постоянната комисия за връзки с гражданското общество в Общинския съвет.

Темите за миграцията и устойчивото развитие влязоха по-сериозно в публичното пространство на местно и регионално ниво, благодарение на MIND.. За тези три години проведохме поредица събития в Русе и София, в цяла Северна България, за да се срещаме и разговаряме със стотици хора. Ангажирахме експерти в бизнеса и трудовата миграция; вслушахме се в мнението на културолози и етнолози, които осмислиха приноса на мигрантите за културното многообразие; насърчихме образователни експерти да споделят визии за гражданското образование, подчерта Кремена Цанева, координатор на проекта за Каритас Русе.

Събитието е част от международната инициатива „Миграция, взаимодействие, развитие“ (MIND), която се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейския съюз.