Публична дискусия и общинска работилница по проблемите на миграцията и интеграцията привлякоха десетки участници на 16 и 17 август в Белене. Каритас Русе организира събитията като част от „Регионален проект по миграция“.

Кметът на Белене Милен Дулев поздрави участниците в общинската работилница – представители на Общинския съвет в града, на общински структури и доставчици на социални услуги. Бежанците от трети страни са рядкост в региона, но заради войната в Украйна темата за интеграцията е важна и тук, стана ясно по време на дискусията. По информация на участниците, в Белене има малка общност от петдесетина украински граждани, намерили убежище в дунавския град. Някои са настанени в хотели в града, други вече са намерили работа в туризма. Община Белене е подпомогнала част от семействата през пролетта по време на първата вълна мигранти.

В публичната дискусия ден по-късно отново в Белене се включиха доставчици на социални услуги, училищни преподаватели, граждански активисти.

Центърът за подкрепа на личностното развитие – структура към общината, предлага летни занимания за всички деца, без значение откъде идват. Вратите ни са отворени и за украинските деца, но е много трудно да стигнем до тях, никой не ни се е обаждал, въпреки, че възможностите са рекламирани в местната общност, подчерта директорката на ЦПЛР Диляна Спиридонова. На местно ниво са предлагани и курсове по български език. Липсата на интерес от страна на украинските хора към предлаганите занимания се дължи най-вече на общата им несигурност за бъдещето. Хората се надяват войната да свърши и да се приберат по домовете си, малка част от тях имат сериозни намерения да останат в България и да се интегрират в местната общност, стана ясно по време на дискусията.

Следващите срещи от поредицата предстоят в края на август в Русе.

Русенската католическа организация „Каритас“, като част от „Каритас България“, реализира инициативата „Регионален проект по миграция“ (REMAP) в партньорство със седем национални „Каритас“ организации от региона на Балканите: „Каритас Гърция“, „Каритас Северна Македония“, „Каритас Сърбия“, „Каритас Черна гора“, „Каритас Босна и Херцеговина“, „Каритас Албания“ и „Каритас Турция“.

REMAP се реализира с финансовата подкрепа на „Каритас Италия“ и „Каритас Испания“.