Какво всъщност празнуваме на Осми март? Овластяването на жените, свободата да избираш и да бъдеш себе си, да отстояваш мястото си в обществото и да изискваш заслужено признание…

Колко сила и смелост са нужни, за да оставиш досегашния живот зад гърба си, да натовариш децата, кучето и куфар с багаж, и да поемеш към неизвестното бъдеще, в ужаса на нелепа война….

Да си жена е отговорност и предизвикателство, но най-вече кураж и надежда. Това споделиха участничките в срещата, посветена на Международния ден на жената 8 март, организирана от екипа на Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе. Бежанки от войната в Украйна и жени от Русе отново споделиха храна, която бяха приготвили по рецепти от техните майки и баби.

„Като пристигнахме тук в Русе, много ни се ядеше нещо сладко, а попадахме все на солени неща. Затова сега направих маков кекс – от родината ми Украйна, като спомен от онези първи дни“, казва Юля, докато люлее най-малкия член на семейството – Макс, роден тук в България.

Нина Махонина е приготвила профитероли със солен карамел. „Тук в Русе повече се намират еклери, а профитеролите при нас са много по-познати“, обяснява тя. Елена Колесник и Тамара Дорошенко обменят опит и кулинарни тайни с Пламена и Мария от Русе. А Марина Шибко и сестра й Олена заедно с тяхната възрастна майка и малката Катя представят три поколения кухненски умения.

Нина Порхун отново носи пирожки със зеле и се притеснява, че не са станали така, както ги иска: „Внукът ми Глеб обаче ги обича и такива, каквито се получават тук, в Русе… А българският му да знаете колко е добър! Говори по-правилно от всички нас“, казва Нина и гордо се усмихва.

Теодора Найденова е приготвила торта в цветовете на украинския флаг: „Възхищавам се на всяка една от вас за смелостта ви. Слава на Украйна!“, казва русенката, която допреди година повече се стесняваше да говори с бежанците, заради езиковите предизвикателства.

Тук може да прочетете повече за предишната среща от серията „Мултикултурно споделяне на храна“ в Хуманитарния център на Каритас в Русе.

Срещата е част от инициативите на „Каритас“ в Русе за социална интеграция на бежанците от Украйна и общуване с местните общности. Оказваната подкрепа се осъществява от мрежата на „Каритас“ в България в партньорство с Католически служби за помощ Catholic Relief Services.