Олег (71 г.) и Олена (61 г.) Лисовой идват в Русе от Варна през лятото. Познати ги изпращат в Хуманитарния център на „Каритас“ и така започва русенската им история. Тя включва радост и тъга, намиране на подслон и грижа и дори – кръводаряване.

„Преди четири месеца дойдохме в България от Одеска област, аз и жена ми. Ние сме възрастни хора, аз съм на 71 години. Първо бяхме на Златни пясъци, на хотел, живяхме там един месец, а после казаха – трябва да си платите. Видяхме си бюджета и разбрахме, че можем да останем само още един месец. Даваха ни подслон, храна… После обаче ни поставиха срок – за две седмици да освободим хотела. Сетих се, че в Русе живее мой приятел от студентските години в Одеса – бил съм свидетел на сватбата му и през годините поддържахме връзка. Звъннах му, а точно тогава негова колежка – професорка от Одеса, тъкмо беше дошла в Русе, вече ви беше намерила тук – „Каритас“! И вие, от „Каритас“, сте ѝ помогнали – тя се разболя от Ковид, а вие сте ѝ помогнали да се чувства добре. Тя всъщност каза на приятеля ми, че в Русе има такава благотворителна организация – „Каритас“, той ме доведе и така се запознахме…“

„Каритас Русе“ помага на Олег и Олена с настаняване по програмата с Airbnb.org, с хранителни пакети, дрехи, помощ за медицински грижи.

„Като дойдох първия ден тук, се запознах с Влад, и само за един ден той ни намери квартира! Представяте ли си? Да имаме истински дом, макар и временен… А след три дни се разболях, лежах в болницата. Не бях на себе си. Вашите сътрудници в Хуманитарния център на „Каритас“ направиха всичко, за да се чувствам добре в болницата – медикаменти, езикова помощ, даже при общуването с лекарите.

Не знам защо, но изведнъж ми намериха различни болести, когато дойдох тук в Русе – сигурно от стреса: язва, исхемична болест, нисък хемоглобин. Трябваше да ми преливат кръв. Бяхме много притеснени. Откъде да я вземем тази кръв? Аз нямах никакви познати тук, в Русе. И изведнъж се оказа, че не просто имам познати, а направо приятели – това са хората от „Каритас“ в Русе. Хората от Хуманитарния център на „Каритас Русе“ отидоха в пункта за кръв и дадоха кръв за мен, непознатия! И благодарение на това аз сега съм добре, много по-добре. Просто съм жив! Направиха чудо в болницата. Покриха всички изисквания, ходиха с мен навсякъде, в болницата има най-съвременно оборудване. И всичко това – Хуманитарният център на „Каритас“ го осигури, благодаря ви! Вижте, сега дойдох тук съвсем сам, мога да ходя пеша! Това внимание, това непрекъснато наблюдение, което оказват специалистите на „Каритас“ на всички хора – първо си мислех, че кой знае защо се отнасят само към мен така с внимание. А после, просто видях, че към всички е така.

Много ви благодаря! За всичко, което правите за мен и за съпругата ми. Тя е инвалид, с две протези, трудно се движи. А вие ни помагате, помагате с дела, не просто на думи. Вашите колеги – Женя и Влад, са рускоговорящи, толкова е спокойно да си говориш с тях на нашия език. Могат да те разберат напълно, да има диалог…

От земята до небето благодарим! И на Теди затова целувам ръка!

Направихте ни нещо като рай на Земята. На моята възраст е толкова трудно вече, никой не ме знае, не знае какъв съм, какви способности имам, искам да работя и да помагам, но съм възрастен и със здравословни проблеми. Естествено, всичко, което правите, е в името на благото на човека. Много ви благодарим!

Тук, в Хуманитарния център на „Каритас Русе“, вие сте екип, който сигурно много отдавна работи заедно – и дано да е така години напред. Защото за добрата работа трябват традиции. Хората има какво да научат от вас – от човеколюбието ви. Вие сте пример и за други такива центрове. Вижда се, че работите със сърцата си, а не без тях. Човек винаги може да усети това. От първия миг помагате. Знаете ли, Женя всеки ден ми се обаждаше в болницата, а изобщо не ме познаваше, не ми беше видяла очите дори!

Благодарим и на всички, които са създали финансовите възможности, тези фондове, които помагат на вас да ни помагате на нас. Много е ценна тази помощ. Такава поддържка никога не съм виждал по света! За всичките ми 71 години съм виждал много, но такава съпричастност не съм виждал досега.“

Русенската католическа организация „Каритас“ помага на уязвими хора на територията на Никополска католическа епархия. Ние сме част от мрежата на „Каритас България“, която осъществява програми за помощ и на хора от Украйна, намерили убежище от войната у нас. Оказаната подкрепа се осъществява с финансовото съдействие на „Католически служби за помощ“.