Католическата енория „Света Анна“ в село Малчика домакинства годишната среща на доброволците на РКО „Каритас“ от Никополска епархия, която се проведе на 30 юли. Събитието бе част от празничната програма, посветена на Света Анна – майката на Богородица и баба на Исус Христос, патрон на местната енория. Църквата отбелязва паметта на светицата на 25 юли. Всяка година около тази дата в Малчика организират празненства, дискусии, концерти, както и празнична литургия.

Енорийският свещеник отец Ремо Гамбакорта приветства участниците в срещата на доброволците. Изпълнителният директор на Русенската католическа организация Каритас г-н Стефан Марков модерира дискусия за ангажираността на Каритас във време на пандемия и инфлация. Силни местни общности, информирани хора и ангажирани граждани, отзивчиви към проблемите на бедните и слабите – тази философия на Каритас е ключ към справяне с предизвикателствата на днешното време, стана ясно по време на дискусията. Енорийската отговорничка Нина Алексиева и доброволката Маринела Баленкова допринесоха за перфектната организация на програмата.

Кремена Цанева и Цвета Ненова водиха енорийско обучение на тема „Миграция и интеграция“ от програмата на международната инициатива REMAP, която Каритас Русе, като част от Каритас България, изпълнява заедно със седем други Каритас организации от Европа.

Негово Високопреосвещенство Никополският епископ монсеньор Страхил Каваленов води тържествената вечерна литургия, посветена на празника на Света Анна. В нея се включиха свещеници от епархията, сред които отец Ремо Гамбакорта от Малчика, отец Патрик Виал от Свищов, отец Паоло Кортези от Белене.

В празничната програма участваха Групата за християнски песни от Християнски център „Отворена врата“ в с. Асеновци с ръководител пастор Емил Ангелов и фолклорна група „Лъженки“ от НЧ „Пробуда-1928“ в Малчика. Активисти от читалищата на двете села се включиха в ревю с традиционни народни носии от различни райони на България, собственост на частни колекционери от София, Плевен и Варна. Танцовият състав „Творецът“ от Свищов с ръководител Явор Узунов завърши празничната програма.