Повече от 30 представители на частния бизнес, професионални центрове за обучение, посредници и бежанци от войната в Украйна, участваха в среща, организирана от екипа на Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе на 23 ноември.

„Спешната помощ за бежанците от войната от миналата година се трансформира в подкрепа за успешна социална интеграция. А ключов момент от нея е достъпът до пазара на труда. Тази година усилията на „Каритас“ са фокусирани тъкмо върху дейности, свързани с професионални курсове, курсове по български език с акцент върху професионална лексика, както и посредничество и подкрепа за намиране на работа“. Това каза изпълнителният директор на „Каритас“ Стефан Марков, който благодари от сърце на всички работодатели за подкрепата и разбирането към нуждите на украинските бежанци, които виждат бъдещето си в България. „Тези хора допринасят пряко за развитието на икономиката в Русе и работодателите, които им дават шанс, са отговорни и с визия за бъдещето на региона“, допълни Марков.

Повече от сто бежанци от Украйна получиха подкрепа от експертите в Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе през 2023, стана ясно по време на своеобразната трудова борса.

11 русенски работодатели, които са наели досега украинци на работа, получиха благодарствени грамоти от „Каритас“ – за съпричастност и подкрепа в процесите на социално включване и ефективна интеграция на бежанци, както и знак със символа на „Каритас“ „Прави добро“.

„Благодарим за това, че забелязвате усилията ни. Бизнесът има нужда от подобни жестове – при мен работят трима украинци още от началото на войната. Много са отговорни, научиха занаята тук от първите стъпки. Вече повече от година се задържаха при нас, явно им е добре“, каза собственикът на пекарни „Филаделфия“ Владимир Влаеску.

Знак на благодарност от „Каритас“ получиха и компаниите „Авко Русе“, „Арда Русе“ ООД, Бадер България, пекарна „Хабитати“, салон за красота ОМ, УМБАЛ „Медика“, хотелите „Сплендид“, „Residence House Ruse“ и „Теодора Палас“, както и Учебен център „Рулан“.

Някои от работодателите директно предложиха перспективи за работа на участници в срещата. Включиха се и представители на Регионалната служба по заетостта и Бюрото по труда в Русе.

„Благодарим на „Каритас“ за шансовете, които получаваме. Ключов момент е подкрепата за легализиране на дипломи и документация, за насочване и морална опора“, каза Марина Шибко, която живее в Русе от първите дни на войната и скоро стартира професионален курс по ресторантьорство.

„Ако не бяха хората от Хуманитарния център на „Каритас“, нямаше да знаем какво да правим. Децата ми са тук с мен, вече имаме бъдеще в Русе, все по-добре говорим български език, намерих си мъж, наскоро родих тук третото си дете“, каза Юлия Зимницка.

Инициативата „Достъп до пазара на труда за бежанци от Украйна и от други страни на произход“ се осъществява от мрежата на „Каритас“ организациите в България, с подкрепата на ВКБООН.