Андрей се появи в офиса на Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе на 25 ноември, петък, преди обяд. Дошъл предния ден от Варна, пренощувал на гарата, защото нямал къде да се подслони. Пристигна с целия си багаж – един куфар и малка розова чанта, в която живее бялата котка Анна. Заради Анна не успял да си намери квартира – в морския град домашни любимци не вземали. „Не мога да я оставя, намерих я в първия ден на войната на улицата, тя живее с мен“, обясни 24-годишният младеж.

Избягал от Украйна от малко градче край Киев, малко след началото на войната. Дошъл в България, намерил работа по хотелите в Албена срещу храна и подслон. Говори прекрасен български език. Тук се влюбил в момиче, двамата дали всичките си пари за самолетни билети през Истанбул за Финландия – за тях и за котката Анна. На летището в Истанбул момичето го пуснали към Хелзинки, а на Андрей не разрешили да излети, защото няма паспорт с биометрични данни. И той се върнал обратно до Варна, а оттам заминал за Русе. Да, естествено, с котката Анна.

Екипът на Хуманитарния център на „Каритас Русе“ съдейства за настаняването на Андрей чрез програмата с Airbnb.org в апартамент, в който допускат домашни любимци! „Не мога да повярвам, снощи нямаше къде да спя, а сега имам покрив, топлина и красота. И за мен, и за Анна. Не съм разопаковал багажа, не вярвам още какво ми се случва, толкова е хубаво“, сподели развълнуваният Андрей.

Два дни по-късно Андрей остави котката Анна в апартамента и тръгна към русенска компания за производство на автомобилни тапицерии. Екипът на Хуманитарния център на „Каритас Русе“ помогна на младежа да си намери работа там, за да събира пари за своето пътешествие към любовта. Приятелката от България го чака във Финландия.

Оказваната подкрепа се осъществява от мрежата на „Каритас“ в България със съдействието на Католически служби за помощ.

На снимките: Андрей чете описанието на своята история; Владислав Виденов, експерт настаняване в Хуманитарен център „Каритас Русе“ (вляво) и Андрей обсъждат квартала, в който е настанен Андрей, и как да стигне до възможни компании, предлагащи работа в Русе.