Днес, 14 септември – Кръстовден, в 6:25 ч. Бог прибра при Себе си епископ Петко Христов, Никополски епископ и президент на „Каритас България“.

„Каритас България“ поднася своите дълбоки съболезнования на духовенството и верните на Никополската епархия. 

Епископ Петко Христов беше избран за президент на „Каритас България“ на XVIII Национална конференция, състояла се на 1 декември 2001 г. в София. От 1997 г. до 2020 г. бе председател на Управителния съвет на епархийната организация „Каритас Русе“. Той бе и един от основателите на енорийската организация „Каритас Белене“ (1992 г. – 1993 г.).

Като президент на „Каритас България“, епископ Христов помагаше с мъдростта и благия си нрав за развитието на милосърдната дейност на благотворителната организация на Католическата църква в България. По негово време бяха създадени нови услуги и центрове за подкрепа на уязвими хора, сред които центрове за деца, центрове за домашни грижи за възрастни хора, миграционна служба в подкрепа на бежанци и мигранти, приют за бездомни хора.

Създадено бе и Училището на „Каритас“ – учебен център, който се стреми да повиши професионалния капацитет и мотивацията на сътрудниците на федерацията, така че децата и младежите в риск и с увреждания, самотните майки, възрастните хора, бездомните хора, бежанците и всички, на които „Каритас“ помага, да почувстват пълноценна подкрепа, която да им помогне да продължат живота си с достойнство.

По време на ръководството на епископ Петко Христов, „Каритас България“ придоби редица признания и награди и се утвърди като благонадежден партньор, който – чрез милосърдната си дейност, се стреми да направи света едно по-добро място за живеене. 

През 2013 г., на официална церемония в София, организацията на евреите в България „Шалом“ удостои епископ Петко Христов с годишната награда „Шофар“ за приноса на „Каритас“ за етническа и верска толерантност.

Всички в „Каритас България“ отдаваме почитта и уважението си към епископ Петко Христов, без когото благотворителната организация на Католическата църква в България нямаше да бъде това, което е днес. 

Оставаме единени в молитва с вас за упокоение душата на епископ Петко Христов – президент на „Каритас България“.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Погребална Литургия за епископ Петко Христов ще бъде отслужена в събота, 19 септември 2020 г., в катедралата „Свети Павел от Кръста“ в гр. Русе.