За втора поредна година Каритас Русе организира символичен маратон – част от кампанията „Какво е дом?“. На 8 ноември близо сто участници се включиха в шествието с отворени очи и сърца към хората, търсещи по-добри условия за живот. Те изминаха заедно маршрут с дължина около един километър по алеите в Парка на младежта. По този начин всеки един от участващите показа своята подкрепа към хората, които изминават дълъг път в търсене на новия си дом.

„Приемаме кампанията „Какво е дом?“ и като наша лична мисия. Всеки един човек заслужава да живее достойно и да открие своето място, където да се чувства приет и у дома си. Ще продължим да разрастваме инициативата, за да може да достигне до повече хора и заедно да се движим към промяна“, сподели Кремена Цанева, координатор на проекта от Каритас Русе.

Кампанията „Какво е дом“ насочва вниманието на обществото към причините за миграцията, дълбокия смисъл на мястото, което наричаме дом, и правото на всеки човек да се чувства вкъщи, независимо къде се намира. Тази година фокусът на кампанията е върху начините, по които хората, напуснали дома си – поради принудително разселване или поради личен избор за по-добър живот, могат да се почувстват у дома в новото място, в което са се установили. В рамките на кампанията се обръща голямо внимание и върху решаващия момент в изучаването на местния език и използването на думи, които определят местната култура.

 

 

  Събитието е част от инициативата „Миграция, взаимодействие, развитие“ (MIND), реализирана с финансовата подкрепа                                          на Програмата на Европейския съюз за образование за развитие и повишаване на осведомеността.