Людмила от България обяснява на руски името си: „люди – мила“ – мила към хората. Людмила от Украйна, която живее сега у русенските си приятели в квартал Чародейка, едва успява да поеме дъх от вълнение, докато казва – и аз, и аз… Двете Людмили са част от групата украинци и българи, които се запознаха днес по повод Световния ден на възрастните родители и възрастните хора – 23 юли. 

25 бежанци от войната в Украйна и техни български връстници участваха в срещата в Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе. Украинските бежанци останаха да живеят у нас след началото на войната и идват в „Каритас“ за помощ и подкрепа, оказвана от мрежата на „Каритас“ в България със съдействието на Католически служби за помощ. Българите живеят в Русе и посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция и Дневния център за пълнолетни лица, управлявани от Фондация „Трета възраст“. Най-младият участник в срещата бе на 17 години, а най-възрастният – на повече от 80.

Да има мир и любов, да се уважават хората помежду си, да бъдат състрадателни и милостиви – това наричаха възрастните хора, докато разказват за себе си и съдбата си, за своите имена и значението им. Научиха повече и за Русе, и за Украйна. Че Свети Георги е покровител на Русе, че тук, на брега на Дунав все още има рибари, които често чакат сполуката…

„На различни места е хубаво, и тук, в Русе е много, много хубаво, но все пак у дома е най-прекрасно. Мечтаем да се върнем вкъщи, когато тази ужасна война свърши“, споделя Нина от Киев. И русенските й връстници я разбират. „Ние избягахме от една зловеща беда, бяхме самотни и уплашени, а тук в Русе намерихме приятели, които помагат – и на нас, на децата и внуците ни“, открива сърцето си Евгения. „Да не сме сами, защото самотата тежи най-много, от Пловдив съм дошъл тук и слава Богу, че се грижат за мен“, доверява Цвятко. „Топло и светло да бъде за всички – това съм правил през целия си живот досега, докато работя в мините на Донецк, това пожелавам и на вас с благодарност“, усмихва се Михаил.

Срещата завърши с песни – българите учиха украинците на Аз се подмладявам, ти се подмладяваш, той се подмладява“…, а после заедно превеждаха думите на украински и руски. Всички си тръгнаха и със скромни подаръчета – символ на бъдещото приятелство. И с обещанието наесен да се видят отново.

23 юли е обявен за Световен ден на възрастните родители и възрастните хора по инициатива на Папа Франциск и се отбелязва по света за трета поредна година.

В посланието си за този ден, папа Франциск приканва: „да прегърнем бабите и дядовците си, както и възрастните хора около нас. Да не ги оставяме сами, тяхното присъствие в семействата и в общностите е много ценно, то ни кара да осъзнаем, че споделяме същото наследство и сме част от един народ, в който пазим корените си. (…) Те внасят в настоящето необходимото минало, за да изградим бъдещето. Нека ги почитаме и да не се лишаваме от тяхната компания, нито да ги лишаваме от нашата, нека да не позволяваме да бъдат отхвърлени!“