В дните 10 и 11 юли Каритас Русе проведе първите две от поредица срещи: публична дискусия и общинска работилница в рамките на „Регионалния проект по миграция“. Събитията се случиха в района на Община Левски, участниците обсъдиха темите за миграцията и интеграцията в българското общество.

Представители на сдружение „Деветашко плато“, студенти, социални и граждански активисти участваха в публичната дискусия в Селската бизнес академия „Старата мелница“ в село Кърпачево. Младите хора имат нужда от насочване на тяхната енергия за доброволчество, талантливи музиканти са готови да дават уроци на талантливи мигранти, стана ясно по време на дискусията. Сдружение „Деветашко плато“ има готовност да домакинства посещения на деца на мигранти за природна терапия, каза изпълнителната директорка на сдружението Ива Таралежкова. Основният акцент в дискусията беше готовността за оказване на подкрепа за социална интеграция на мигрантите – най-вече на украинските граждани, бягащи от войната.

В Община Левски общинската работилница събра всички кметове и кметски наместници, включиха се управители на центрове за предоставяните социални услуги в района. Хората тук са готови да приемат бягащи от войната, но районът ни не е атрактивен за тях, коментира кметицата на Левски Любка Александрова. Според нея и колегите й от местните власти организацията на Каритас и Католическата църква са изключително ценни партньори в региона. Всъщност всички сме Каритас, подчерта един от кметовете на селата в Община Левски – защото изповядваме едни и същи ценности: принципите на състрадание, милосърдие, благотворителност, облекчаване на човешкото страдание и подпомагане на човешкото развитие и достойнство.

Следващите срещи от поредицата ще се проведат в районите на Свищов, Белене и Русе.

Русенската католическа организация „Каритас“, като част от „Каритас България“, реализира инициативата „Регионален проект по миграция“ (REMAP) в партньорство със седем национални „Каритас“ организации от региона на Балканите: „Каритас Гърция“, „Каритас Северна Македония“, „Каритас Сърбия“, „Каритас Черна гора“, „Каритас Босна и Херцеговина“, „Каритас Албания“ и „Каритас Турция“.

REMAP се реализира с финансовата подкрепа на „Каритас Италия“ и „Каритас Испания“.