На 19 март, в Катедралата „Св. Павел от Кръста“ в Русе, Апостолическият Нунций в България Н. В. Пр. монс. Анселмо Гуидо Пекорари ръкоположи за Епископ Монс. Страхил Каваленов. Съръкополагащи епископи, по време на тържествения ритуал, бяха:  Н.В.Пр. Монс. Георги Йовчев – Епископ на Софийско-Пловдивския диоцез и Н.В.Пр. Монс. Христо Пройков – Епископ на Софийската епархия „Св. Йоан XXIII“. Сред официалните гости на празника в Русе бяха: г-жа Урсула Дзуколи – Посланик на Суверенния Малтийския орден в Р България,  г-н Богдан Паташев – Посланик на Р България пред Св. Престол, представител на Русенския Митрополит Неофит – отец Стефан Стефанов, кметът на на Русе  Пенчо Милков.

В началото на церемонията бе прочетена Папската була, с която Светият отец Папа Франциск назначава отец Страхил за епископ на Никополския диоцез. Церемонията по ръкоположението продължи с ритуал, по време на който трима епископи възложиха ръцете си над новия владика, произнасяйки специални молитви. Архиепископ Пекорари тържествено връчи на новия епископ пръстен, Евангелие, митра и жезъл.

Вълнуващото събитие завърши с цветя и поздравления от официалните гости, духовниците и миряните.

Монс. Страхил Каваленов получава образованието си в Класическата гимназия в София и Историческия факултет на Софийския университет. Учи философия и теология в Лугано (Швейцария), в Краков (Полша) и в Рим. Освен български език, говори италиански, полски, френски, руски, латински и старогръцки. През 2009 г. е ръкоположен за свещеник в Никополска епархия и служи като енорийски свещеник във Велико Търново, а от 2012 г. – и в Габрово. От 2018 г. е  Генерален викарий на Никополска епархия, а от 2020 г. – Апостолически администратор на същата епархия.