Национална младежка среща, паралелна на Световните младежки дни с Папата в Лисабон, събра близо 200 участници от цяла България в село Малчика от 3 до 6 август. В енорията „Света Анна“ заедно с младежите бяха Епископът на Никополска епархия монс. Страхил Каваленов, Генералният викарий отец Салваторе Фрашина, свещеници, сестри и доброволци. Генералният секретар на Каритас България Емануил Паташев се присъедини към тях. Каритас Русе участва с доброволци.

Никополската католическа епархия има опит в този формат срещи – национални събирания, паралелни на Световните младежки дни с Папата. През 2008 г. млади хора от цяла България съпреживяват от Царев брод вълненията на връстниците си от света, когато Папа Бенедикт XVI е в Австралия. Точно преди десет години – през 2013, отново Малчика е домакин на национална младежка среща, паралелна на Световните младежки дни с Папа Франциск в Рио де Жанейро. Тази година участниците проследиха на живо части от световния форум, провеждан в португалската столица Лисабон.

Настанени в палатки в пространствата на енорията „Света Анна“, младежите участваха в наситена програма от срещи, литургии, шествия и беседи. Интерактивни игри отключваха нови приятелства, разпалени дискусии предизвикваха отговорни мисли и смели мечти. Участниците посетиха болни възрастни хора в Малчика и бъдещи майки, за да разговарят с тях и да ги подкрепят.

Срещата „Малчика – Лисабон“ успя да направи съпричастни младежите и в България, и в Португалия, към общите вълнения, вдъхновени от Папата. Връстниците разговаряха помежду си по видеовръзка, а заедно със свещениците разсъждаваха върху посланията на Светия Отец.

Гледайте видео от срещата „Малчика – Лисабон“ на сайта на Vatican News, в което са включени и снимки на Кремена Цанева от Каритас Русе. Като експерт по комуникации на Русенската католическа организация тя води едно от ателиетата по интереси за младежите – това по фотография.