Екипът на Русенската католическа организация „Каритас“, който управлява социалната услуга „Защитено жилище за лица с умствени увреждания“ във Варна, получи грамота по случай Световния ден на социалната работа, отбелязван тази година на 19 март. Община Варна организира специално събитие за празника и събра десетки доставчици и потребители на най-различни социални услуги.

„Община Варна предоставя едни от най-качествените социални услуги в страната. Те са такива благодарение на усърдието, професионализма и човешките ценности на социалните работници. Задача на екипа ни е да обезпечим финансово усилията на специалистите в сферата. Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев по време на събитието.

Екипите на „Каритас“, заедно с всички участници, получиха много поздравления – и от заместник-кмета на Варна Снежана Апостолова, от представители на различни институции и колеги – доставчици на социални услуги в региона. Заместник-областната управителка Изабела Иванова специално поздрави хората от Защитеното жилище „Каритас“ за участието и се поинтересува как се грижат за тях социалните работници. Социалната услуга е с капацитет шестима потребители. Полученото отличие пък бе за „Най-добро виждане за социалната работа в обувките на футуриста“ в конкурса за есе „Социалните услуги в бъдещето – мисия и визия“.

Световният ден на социалната работа се отбелязва по инициатива на Международната федерация на социалните работници. През 2024 година посланието е „ДОБЪР ЖИВОТ. Споделено бъдеще за трансформираща промяна“.