Каритас Русе отбелязва Деня на Каритас и Световния ден на бедните с акция „Топла зима“. Тя стартира в навечерието на 13 ноември – Деня на „Каритас“. А „каритас“ означава благотворителност и помощ за хората в нужда.

„Каритас“ Русе се грижи за бедни и слаби хора от уязвими групи на територията на Никополската католическа епархия. Като доставчик на социални услуги достига до повече от 300 потребители в Северна България: деца и младежи със специални потребности или в риск,  бездомни и възрастни хора.

От началото на войната в Украйна бежанците оттам също са във фокуса на предоставяните грижи. Хуманитарният център в Русе и наскоро отворилият врати Хуманитарен център във Варна са предоставили парична подкрепа, помощ за настаняване и хуманитарни грижи на близо две хиляди бежанци. Подкрепата за бежанците от Украйна от всички „Каритас“ организации в България се осъществява с финансовото съдействие на „Католически служби за помощ“.

Денят на „Каритас“ е определен с решение на Епископската конференция на Католическата църква в България през 2000 година. Тази година се отбелязва на 13 ноември – деня на блажените мъченици Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джиджов и Йосафат Шишков. Инициативата съвпада с обявения от папа Франциск Световен ден на бедните. Насочва внимание към хората, изтласкани в периферията на света и на живота, изоставени и забравени в своето страдание.

На снимките: детски творби, създадени в Центровете за подкрепа, които Каритас Русе поддържа в Северна България; възрастни хора получават подаръчни пакети от доброволците на Каритас в село Бърдарски геран.