Украинските деца, за които Каритас Русе се грижи, днес бяха сред най-важните гости в Дунавската задруга на майсторите. Групата за летни занимания прекара часове в прохладната сянка под лозницата на Задругата на ул. Витоша. Децата сами опитаха някои от техниките на майсторите, изкушени от възможността да се докоснат до инструменти и занаятчийски тайни.

Майсторката на калоферска дантела Мария Браткова ги насърчи сами да чуят песента на совалките. Севим Ганева повдигна завесата на знаците в традиционната бродерия. Резбарят Иван Чешмеджиев им показа техниката на овчарската резба. Майсторът на гъдулки Антон Антонов демонстрира как се правят тези старинни музикални инструменти. Шефката на задругата Таня Колева обясни за куклите в традиционно облекло.

30 деца на украински граждани, настанени в Русе, посещават от началото на месец юли летните занимания, водени от арт педагога Бистра Лозанова с медиаторската помощ на Евгения Бужилова. Програмата включва различни задачи, чрез които хлапетата се забавляват, развиват уменията си да творят, но и опознават Русе, реката и местните пейзажи. Веднъж в седмицата децата и техните близки – най-често майки и баби, посещават музеи и галерии и се срещат с историята и изкуството. Така украинските деца станаха едни от първите посетители на изложбата с произведения на Салвадор Дали, разказани лично от директорката на Художествената галерия Елена Великова. Миналия четвъртък пък музейните педагози водиха заниманията в русенския Екомузей с аквариум. След всяка подобна среща децата получават задачи, които отразяват впечатленията им и натрупаните емоции.

Каритас Русе осигурява заниманията за децата на украинските граждани, настанени в региона, като част от социалните услуги и подкрепа, които предоставя на общността от хората, бягащи от войната. Дневните занимания на децата дават възможност на майките им да освободят малко време за себе си или да бъдат по-спокойни, докато са на работа.

В Хуманитарния център на ул. „Богдан Войвода“ 3 посетителите могат да получат и помощ за настаняване, различни съвети за медицински грижи, социална медиация, както и пакети с хранителни и други продукти, необходими за всекидневието.