Деца на бежанци от войната в Украйна участваха в майсторски клас по рисуване с варненския художник Деян Веков. Хуманитарният център „Каритас“ във Варна организира събитието в хотел „АкваЛайф“ в Кранево за 24 деца на украински граждани, настанени там.

„Рисуването успокоява, развива интелекта и въображението. Чрез рисуването детето изразява себе си, проектира психологическото си състояние върху хартия и се освобождава от стрес. Събитието зарежда децата с положителни емоции, от които те имат толкова голяма нужда в тежката ситуация“, обясниха социалните експерти на Каритас във Варна.

„Спечелих подкрепа по Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“ за индивидуални творци. С тази среща изпълнявам ангажимента си да стигна до уязвима група в нужда“, каза художникът Деян Веков. Той е осигурил и необходимите художествени материали за майсторския клас – акварели и моливи, рисувателна хартия, скицници и модели. Надява се до края на месец март да има още една среща с децата на бежанците от Украйна, настанени в Кранево.

Хуманитарният център „Каритас“ във Варна стартира през есента на 2022 г., създаден от Русенската католическа организация „Каритас“, с основен фокус подкрепа за бежанци от войната в Украйна. Досега е помогнал на повече от 2200 души, намерили убежище във Варна и района.

Мрежата на „Каритас“ в България оказва подкрепата у нас със съдействието на „Католически служби за помощ“.