С тържествен водосвет на 31.10. 2016г. бе благословен офисът на Центъра за домашни грижи на Каритас Русе в с. Бърдарски геран, община Бяла Слатина. Ритуалът бе извършен от енорийския свещеник о. Койчо Димов и в него взеха участие кметът на общината Иво Цветков, кметът на селото Станислава Спасова, изпълнителният директор на Каритас Русе Стефан Марков, служителите от центъра, доброволци и жители на селото.

Практически Центърът заработи от средата на месец юни и за кратко време успя да привлече десетки нуждаещи, като средно на месец се обслужват около 25 души. Екипът на Центъра се състои от медицинската сестра Стоянка Даковска и домашната помощничка Ана Калчева. В три работни дни от седмицата – понеделник, сряда и петък – те посещават нуждаещите се от грижи в домашни условия болни и възрастни жители на селото. Услугите са от мерене на кръвно налягане и пазаруване на лекарства и продукти до почистване на дома и готвене. Офисът на Центъра се помещава в общинска сграда и е любезно предоставен безвъзмездно от местната земеделска кооперация.

В словото си след благослова о. Койчо благодари на Каритас Русе за доверието и усилията да се отвори такъв Център в селото, където цари голяма бедност и социално изключване.

Кметът на Община Бяла Слатина и кметът на селото също благодариха за откриването на такъв Център и декларираха, че с всички усилия ще помагат за неговото развитие.

Изпълнителният директор Стефан Марков акцентира на бедните, които са се доверили на Центъра, на служителите като им пожела спорна работа и търпение, както и на Фондация Комунитас , която финансира работата на Центъра за една година.

Общинският кмет и о. Койчо прерязаха лентата за откриване на Центъра и отново пожелаха успех в неговата работа в помощ на бедните.

Мадлен Станева
Каритас Русе