Как се рисува морски пейзаж с акварели и колко е различно, ако е с моливи? Украинско знаме или бряг с пясък и море? 40 деца на бежанци от войната в Украйна се включват в летни артистични и образователни занимания, провеждани в Кранево и Златни пясъци от специалисти на  Хуманитарния център на „Каритас“ във Варна.

Програмата на заниманията осигурява забавления за децата, провокира тяхната креативност и ги насърчава да практикуват български език в неформална среда. Инициативата е част от подкрепата, която мрежата на „Каритас“ в България оказва със съдействието на Католически служби за помощ.

Освен групови занимания за децата, Хуманитарният център на „Каритас“ във Варна оказва и различен вид подкрепа за настаняване, за образование и за достъп до трудовия пазар на бежанците от войната. Всеки, който има нужда, може да посети центъра, който се намира в Двореца на културата и спорта във Варна на бул. „Княз Борис Първи“ 115, пети вход, или да се обади на тел. 0882805867.

Хуманитарният център на „Каритас“ във Варна е инициатива на Русенската католическа организация „Каритас“, която действа на територията на цяла Северна България и оказва помощ на най-нуждаещите се хора. Само от началото на годината досега, в региона на Варна „Каритас“ е оказала подкрепа на близо хиляда бежанци от войната в Украйна, благодарение на партньорството си с различни международни донори и институции. Така католическата организация е достигнала на практика до един от всеки десетима бежанци от войната, намерили убежище във Варненско.