Повече от 30 участници се включиха днес, 26 юни, в Русе в Кръгла маса и дискусия за миграцията и взаимодействието, организирана от Каритас Русе в Историческия музей. Събитието се реализира в рамките на инициативата „Миграция, взаимодействие, развитие“ MIND, финансирана от Европейския съюз.

Преди да сме българи, всички ние сме хора и трябва да гледаме на процесите на миграцията от човешката гледна точка, подчерта в началото г-н Стефан Марков, изпълнителен директор на „Каритас“ Русе. 

Своите позиции по темата предложиха г-н Свилен Иванов, заместник-областен управител, г-н Енчо Енчев, заместник-кмет на Община Русе, г-ца Биляна Кирова, председател на комисията за връзки с гражданското общество към Общинския съвет на Русе.

По време на събитието беше представено изданието – изследване и доклад на проф. Анна Кръстева „Българският миграционен парадокс. Позитивна интеграция на мигрантите и негативен политически дискурс“, част от международната поредица „Общ дом“. 

В миграцията има голям ресурс за развитие, който ще трябва да се научим да употребяваме – с ползи за двете страни. Както това се случва в други общества, подчерта проф. д-р Николай Ненов, етнолог, директор на Регионалния исторически музей в града. Той даде поредица примери за позитивна интеграция на мигранти в различни общности и подчерта, че в съвременното публично говорене обществото има нужда от повече позитивни примери. Етнографите Десислава Тихолова и Искра Тодорова очертаха акценти от представяното издание.

Събитието е част от проекта MIND „Миграция, взаимодействие, развитие“