„Програмата на християнина – програмата на добрия самарянин, програмата на Исус – е „сърце, което вижда“. Това сърце вижда къде има нужда от любов и действа по съответния начин.“

Папа Бенедикт XVI, Deus Caritas Est, #31(2005)

Всяка година неделята преди 13 ноември, денят на БЛАЖЕНИТЕ Мъченици: Евгений, Камен, Павел и Йосафат, отбелязваме Деня на Каритас с организиране на благотворителни дейности, с цел набиране на средства в подкрепа на нуждаещи се хора.

Тази година Денят на Каритас преминава под мотото „Каритас“ – милосърдна любов за достоен живот“ и свидетелства Христовата любов чрез милосърдната дейност на „Каритас” в подкрепа на бедните и уязвими хора.

Като организация на Католическата църква, „Каритас“ поставя в центъра на своето внимание хората от „периферията на света“, които живеят в бедност и в страдание и които се нуждаят от грижа и подкрепа. Множеството човешки трагедии, на които ставаме свидетели, предизвикват нашето състрадание и отговорност, продиктувана от християнската ни същност: на протегнатата ръка, да отвърнем с отворени обятия. Уникалното съчетаване на професионализъм с християнско отношение към ближния изгражда мостове между болката и живота с достойнство и прави Божията любов към човека и милосърдието между хората по-видими.

В този специален ден, който ни сплотява и ни кара да действаме като едно човешко семейство в името на свят, в който всеки човек ще може да живее с достойнство, искам да изразя признателността си към всички вас, които дарявате Христовата любов и професионални грижи на бедните и уязвими хора. Да благодаря на нашите дарители и партньори, които чрез съдействието, което ни оказват, спомагат за осъществяването на дейностите ни в подкрепа на хората в нужда. Благодаря ви за вашата всеотдайност!

Епископ Петко Христов
Президент на „Каритас България“