40 деца на украински бежанци получиха пакети с учебни пособия от „Каритас Русе“ по случай началото на учебната година на днешния 15 септември.

Обучението си в русенски училища продължават от днес близо 30 украински деца, чиито семейства получават подкрепа от „Каритас“ в Русе. Експертите на организацията помагаха на тях и родителите им да вземат правилни решения и да се справят с изискванията на приема в българската образователна система. „Много благодарим на експертите от Регионалното управление на образованието в Русе за професионалното отношение и искрената загриженост към всеки един конкретен случай. Русенските училищни директори и преподаватели също проявяват разбиране и помагат за образователната интеграция на децата от Украйна, които продължават да се учат у нас“, казват от екипа на Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе.

От семействата на бежанците, които вече гледат на Русе като свое място за живеене и развитие, петима първолаци прекрачват за пръв път училищния праг. Всички те говорят и български, познават буквите и нямат търпение да намерят нови училищни приятели.

„Голямо постижение за децата от Украйна е това, че само за една учебна година успяха да се справят с изискванията на националното външно оценяване в България. Те положиха успешно изпитите по български език и продължават напред. Имаме приети осмокласници в престижни специалности като интериорен дизайн и дърворезба, компютърно обучение, корабоводене и текстил“, разказват от екипа на Хуманитарния център на „Каритас“ в Русе, които познават историята и усилията на всеки един от подрастващите.

Екипите на „Каритас“ пожелават на добър час, отлични бележки и сбъдване на мечти на всички ученици през новата учебна година.

Оказваната подкрепа се осъществява от мрежата на „Каритас“ в България в партньорство с Католически служби за помощ Catholic Relief Services.