Онлайн събитие от световния стандарт „Човешка библиотека / The Human Library” ще се проведе за пръв път от Русе този петък, 28 август, от 14:00.

Каритас Русе организира инициативата, чийто герой е Кейхан – бежанец от Иран. Всички любопитни хора могат да станат съпричастни към неговата лично разказана история в разговор с Кремена Цанева – русенският координатор на проекта „MIND – Миграция, взаимодействие, развитие“.

Срещата е част от дейностите на проекта и от кампанията „Какво е дом?”, които обсъждат взаимовръзката между миграцията и устойчивото развитие и чисто човешкото право за търсене на дом и по-добър живот за всеки.

Кейхан ще сподели своята житейска история, ще отговори на въпросите как и защо и бил принуден да напусне своя дом, поемайки дългия път в търсене на по-сигурно и спокойно място за живот – както за себе си, така и за неговото семейство. Важен въпрос, който ще бъде обсъден, е по какъв начин пандемията се е отразила на неговото всекидневие и дали и той, както голяма част от обществото ни, е срещнал предизвикателства. Всеки слушател ще има възможност да се включи на живо с въпроси към героя на историята.

Разговорът ще се проведе чрез онлайн платформата Zoom с публичен достъп. Всеки, който иска да участва, може да последва Facebook събитието https://www.facebook.com/events/372389827492982/ , където ще бъде споделен линк към срещата, както и допълнителна информация.

*The human library или човешката библиотека е инструмент, който работи по същия начин като добре познатата ни библиотека – читателите могат да си избират истории от каталог по теми, които ги засягат, заемат книгата за определен период от време и се наслаждават на историята. В случая на човешката библиотека ролята на книгите се играе от хора, а „четенето” е под формата на разговор.