Водени от убеждението, че всеки човек има правото да се чувства у дома, независимо от това къде се намира, за втора поредна година провеждаме кампанията „Какво е дом?“, поставяща акцент върху взаимовръзката между миграцията и развитието. Тази година фокусът на кампанията е върху начините, по които хората, напуснали дома си – поради принудително разселване или поради личен избор за по-добър живот, могат да се почувстват у дома в новото място, в което са се установили.

Вярваме, че езикът е основното средство, чрез което човек може да изрази себе си – своите чувства, мисли и всичко онова, което го определя като човека, който е. Затова и чрез „Какво е дом?“ насочваме внимание е върху решаващия момент в изучаването на местния език и използването на думи, които определят местната култура, което е и първата стъпка към приемането на новото място за свой дом и показва разликата между това да си пътешественик или жител.

Повече за кампанията може да научите тук.

 

 

Кампанията е част инициативата „Миграция, взаимодействие, развитие“  MIND, реализирана с финансовата подкрепа на Програмата на Европейския съюз за образование за развитие и повишаване на осведомеността.