Каритас Русе проведе вчера (24 септември) последна конференция по проект „Приеми и промени” на тема “Да изградим заедно култура на доверие! БЪДИ ЧОВЕК! Справяне с насилието, тормоза и кибертормоза”. По време на събитието бяха наградени победителите от конкурса за дигитален продукт “ACTHUMAN”, проведен през третата година на проекта. Той беше посветен на видовете насилие и начините да се справяме с тях. Участниците споделяха своите продукти в Инстаграм и на платформата на проекта https://videowall.recognizeandchange.eu/contest/bg.

Първо място от 900 евро, отива за отбора „Friends are always there” от 12 б клас към Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов”, второто място от 600 евро, отново е за ПГ по туризъм „Иван П. Павлов”, при отбора „Love above everything” от 10 А клас. И третата награда от 300 евро е за отбора „KIND” от 10 А клас на АЕГ „Гео Милев”. Средствата трябва да бъдат похарчени в полза на класовете на победителите. Освен наградите бяха раздадени и сертификати за участие на младите обучители, които провеждаха лаборатории по метода връстници обучават връстници в четири русенски училища.

Основната цел на тригодишния проект „Приеми и промени” е да повиши осведомеността на младите хора по отношение на различните форми на насилие и дискриминация и да насърчи тяхното участие в разпространението на приобщаваща и недискриминационна култура. Водещ партньор е Община Торино. В проекта участват общо 15 организации от Италия, България, Бразилия, Кабо Верде, Франция, Гърция, Португалия, Румъния и Испания.

Проектът ще завърши в края на 2020 година с международна онлайн конференция, на която ще бъдат представени три издания – два доклада и сборник с истории, разказващи опита на участниците в проекта по всички теми от трите години на дейността.