Тече информационната кампания за превенция на трафика на хора „Трафик на хора – информирайте се”, организирана от Каритас Русе, БМЧК – Русе, Сдружение „Център Динамика” и Клуб на социалния работник към РУ „Ангел Кънчев”.

В дните от 12 до 15 октомври в четири училища в града (ОУ „Ангел Кънчев”, ОУ „Алеко Константинов”, ОУ „Братя Миладинови” и СОУ „Възраждане”) се проведоха презентации от младежи- доброволци на организацията съвместно с координатора на кампанията. Аудитория на презентациите бяха учениците от 7 и 8 клас, тъй като те представляват една от уязвимите групи за въвличане в схеми на трафик. Всеки ученик получи информационна брошура и попълни анкета за това доколко представената информация е била нова и полезна за тях.

На 16 октомври в Русенски Университет „Ангел Кънчев” се проведе пресконференция, на която беше представена съвместната инициатива на Каритас Русе, БМЧК – Русе, Сдружение „Център Динамика” и Клуба на социалния работник към РУ „Ангел Кънчев”. Гостите бяха запознати с кампанията и получиха актуални данни за броя дела за трафик на хора, присъди и осъдени трафиканти, както и за броя на пострадалите хора. Пресконференцията беше последвана от прожекция на филм „Цената на секса” пред ученици, младежи-доброволци, студенти и младежи от защитените жилища в Русе. Събитието приключи с дискусия на темата, както и с практически съвети как да се предпазим от попадане в трафик на хора.

На самия Европейски ден за борба с трафика на хора- 18 октомври, на територията на МОЛ Русе младежи доброволци на Каритас Русе, БМЧК – Русе и Сдружение „Център Динамика” проведоха информационно събитие, на което раздаваха брошури, стикери и плакати и прожектираха кратки клипове на Кампания А21.

Доброволците се включиха и в популяризирането на Националната гореща линия за борба с трафика на хора- 0800 20 100. Линията е денонощна, безплатна и анонимна и е разработена по проект на международната неправителствена организация, бореща се с трафика- А21, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора.

Кампанията продължава и през следващите две седмици с работа по научно-изследователски проект заедно със студентите от специалност Социална педагогика. Продължават и презентациите по училищата на територията на града.