Всяка година неделята преди 13 ноември, денят на БЛАЖЕНИТЕ Мъченици: Евгений, Камен, Павел и Йосафат, отбелязваме Деня на Каритас с организиране на благотворителни дейности, с цел набиране на средства в подкрепа на нуждаещи се хора.
Тази година Денят на Каритас ще протече в навечерието на Светата година на Милосърдието, която ще бъде открита на 8 декември 2015 г. и ще продължи до 20 ноември 2016 година. Като част от Католическата църква, „Каритас” е дълбоко ангажирана с обявената Юбилейна година на Милосърдието, защото, „Каритас” не е просто една от многото неправителствени организации, а една организация на вярата, тъй като заради нея служим на хората с любов.

В булата на папа Франциск за Юбилейната година се казва: „Милосърдие: то е фундаменталният закон, който пребъдва в сърцето на всеки човек, когато той гледа с искрен поглед брата си, когото среща по пътя на живота. Милосърдие: това е пътят, който свързва Бог с човека, за да може сърцето да се отвори за надеждата, че ще бъдем обичани завинаги, въпреки ограниченията на нашата греховност и окаяност”. Нека посветим ежедневните си дела на този основен закон, нека продължим да отваряме сърцата си за ближния и чрез Христовата Любов да върнем усмивката и достойнството в погледа му. Нека нашите Милосърдни дела бъдат мост между болката и живота с достойнство, който прави видима Божията любов към човека и милосърдието между хората по-действено.

Епископ Петко Христов
Президент на „Каритас България”