В интересни майски инициативи се включиха децата от Центъра за информиране, консултиране, обучение и подкрепа на Каритас Русе в с. Ореш.

На 8 май 2015 децата от Центъра участваха и в конкурса за рисунка „Три звездички“ на Фондация „Ангели от Лим“. Този конкурс се провежда всяка година в памет на децата, загинали в катастрофата в река Лим. Четири малчугани от Центъра представиха общо 8 рисунки, които бяха оценявани сред общо 424 произведения. Организаторите на конкурса изпратиха благодарствено писмо, а децата получига грамоти за своето участие.

На 27 май 2015 децата от Центъра, заедно с децата от ОУ „Христо Ботев“ в Ореш участваха заедно в инициативата „Чети с мен“ на Министеството на културата. Събитието се провежда за втори път, този път под мотото „Остани и почети с нас“. Децата четоха, разказваха и се маскираха като герои от любимите си книги. Гости на четенето бяха много родители, както и библиотекаря на местното читалище.

На 30 май деца и родители се включиха и в акцията „Да почистим България“. Всички с ентусиазъм почистиха двора на детската градина и на училището, парка и пространствата около читалището.