На 25 юли, в с. Малчика беше отбелязан енорийския празник на църквата „Св. Ана”, посветен на 160 годишнината от освещаването на храма и 20 години от основаването на Каритас „Св. Анна”, Малчика. Събитието съвпадна и с Третата Национална среща на доброволците на Каритас в България.

Празникът започна със среща с доброволци и служители на Каритас от цялата страна. Нина Алексиева – енорийски отговорник на Каритас Малчика представи дейностите на организацията, както и сътрудничеството с местната и общинската власти”, а г-н Стефан Марков – изпълнителен директор на Каритас Русе изнесе лекция на тема „Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще”. О. Ремо Гамбакорта – енорийски свещеник в Енория „Св. Анна” и г-н Емануил Паташев – генерален секретар на Каритас България поздравиха доброволците и служителите на Каритас.

Гостите разгледаха и Стената на доброволеца, намираща се в двора на Църквата, на която тази година имаше изложба със снимки от дейностите в енорията.

Официалната конференция започна в 17 часа с приветствие на Монс. Петко Христов – Епископ на Никополската епархия. На събитието, освен свещениците от различните енории присъстваха доброволци и служители на Каритас от цялата страна, кметовете на Свищов, Левски, с. Малчика, с. Асеново, членове на католическата общност. О. Страхил Каваленков – енорийски свещеник във Велико Търново и Габрово изнесе лекция за присъствието и развитието на Католическата вяра в региона, а о. Паоло Кортези – от енория Белене представи книгата „История на Католическата църква в с. Малчика”, която предстои да бъде издадена в края на тази година. Г-н Стефан Марков и г-жа Нина Алексиева разказаха накратко за дейността на Каритас Малчика, а младежите от „Католическа дейност” Фермо разказаха за общите си проекти с енорията.

В 19.30 се състоя благодарствена литургия, която беше отслужена от о. Ремо и свещениците о. Валтер, о. Страхил, о. Ярослав Барткиевич, о. Паоло, о. Йосиф, о. Стефан, о. Даниел, о. Ярослав Фогл, о. Салваторе, дякон Владислав. Литургията беше предстоятелствана от Монс. Петко Христов.

След месата, децата от Малчика представиха фолклорна танцова програма.